Over Ineke Mahieu

Ineke Mahieu werd geboren in 1959 in Den Haag. En daar woont ze nog steeds. Niet ver van de duinen en het strand. Ze hoeft maar tien minuten te fietsen en dan kijkt ze al uit over de zee.

Eerst was Ineke Mahieu onderwijzeres. Daarna ging ze theater maken voor kinderen. Ze werkte ook nog een tijdje op een heel saai kantoor, totdat ze journalist werd. De laatste jaren schrijft ze ook boeken.
Als journalist heeft ze heel veel mensen geïnterviewd. Dat is het leukste wat er is, vindt ze. Want als interviewer kun je mensen zomaar van alles vragen over hun leven, zonder dat ze het meteen gek of brutaal vinden.
Zo kreeg ze de mooiste, spannendste, verdrietigste en leukste verhalen te horen. En soms zijn waar gebeurde verhalen mooier dan je zelf kunt verzinnen. Dus je begrijpt, niet alles wat ze in haar boeken schrijft, zuigt ze uit haar grote duim.

Ineke Mahieu schrijft niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. In 2004 bijvoorbeeld schreef ze de biografie: Gérard Lemaitre, over het leven en werk van een danser.

En in 2007 verscheen De Haagse Canon en in 2014  De Haagse Plekken. Daarin staan allemaal korte geschiedenisverhalen over Den Haag. Ze vindt geschiedenis namelijk erg leuk. Vandaar dat haar jeugdboeken meestal in het verleden spelen.

Kinderen vragen haar wel eens hoe dat nou gaat, zo’n boek schrijven. En of ze daar lang mee bezig is.

‘Vóór ik echt begin te schrijven is er meestal al een heleboel gebeurd. Eerst borrelt er een idee voor een verhaal in mijn hoofd. Soms zit dat idee daar al jaren. Totdat ik besluit dat er iets mee moet gebeuren.Dan ga ik nadenken over de belangrijkste personages voor mijn verhaal. Ik schrijf op wie het zijn, hoe ze zijn, wat ze doen en hoe ze denken. Op het laatst heb ik zoveel over de personages verzonnen, dat ik bijna geloof dat ze écht bestaan.Ik maak ook nog een schema op een groot vel papier. Daarin staat wat er allemaal in het verhaal gaat gebeuren. Van het begin tot het eind. Dat schema prik ik boven mijn bureau. Meestal duik ik ook nog een tijdje de bibliotheek in om eerst van alles te lezen over de tijd waarin mijn nieuwe verhaal speelt.Daarna begint het schrijven pas echt. Soms gaat dat bijna vanzelf. Dan let ik helemaal niet meer op mijn schema en lijkt het wel of de personages zelf uitmaken hoe het verhaal loopt. Zo kan een boek heel anders worden dan ik in mijn mooie schema had opgeschreven.Maar vaak gaat het schrijven helemaal niet zo vanzelf. Dan zit ik de hele tijd na te denken en schrijf ik af en toe voorzichtig een paar woorden.Het is misschien een beetje vreemd, maar ik vind het heel leuk om net zo lang te puzzelen aan een verhaal, totdat het precies vertelt wat ik wilde vertellen.’

Ineke Mahieu kan via  www.sss.nl geboekt worden voor een schrijversbezoek.

Naast schrijfster is Ineke Mahieu ook schilder. Wanneer je haar schilderijen wilt zien, kun je kijken op haar site: www.inekemahieu.com

Uit het fotoalbum van Ineke Mahieu

foto 1

Zes jaar, leren lezen.

1 jaar, op het strand


%d bloggers liken dit: